SINDS 1985

What maakt een legendarische studio legendarisch? Zijn verhaal.

1923 – HET ONTSMETTINGSGEBOUW
IJland Studio bevindt zich in het Oostelijk Havengebied, een typisch postindustrieel stedelijk gebied direct aan het IJ. Vanaf hier heeft de Nederlandse postkolonialistische rederij Royal Dutch Lloyd hun schepen geladen en gelost met goederen – zoals koffie uit Brazilië – aan mensen uit Oost-Europa die op zoek zijn naar een betere plek aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Deze emigranten zouden in het hoofdgebouw verblijven (nu The Lloyd Hotel), maar zouden niet alleen op een boot springen. De vuile reizigers (lees: waardevolle goederen) moesten een paar weken worden gewassen en in quarantaine worden gehouden om Brazilië tegen vreemde virussen te beschermen (lees: om het personeel gezond te houden). Dit gebeurde in het Ontsmettingsgebouw, hetzelfde gebouw waar IJland Studio nu is gevestigd. Waar muzikanten nu opnemen dat mannen kolen schoven om het gebouw te verwarmen, en waar nu de sporen worden vastgezet en opgefrist, was er vroeger de wasruimte. Nu we er aan denken, is er niet veel veranderd.
1984 – KRAKERS & PUNK ROCKERS
Nadat de oude scheepswerven jaren na de dood waren verlaten en de verwaarlozing van lege gebouwen na de Tweede Wereldoorlog was beëindigd, woonde de beroemde kraakscene van Amsterdam in het gebouw. Onder hen zijn vele punkrockers – een scène die tot op de dag van vandaag nog steeds in de stad te vinden is, met geweldige locaties zoals OT301, OCCII en De Nieuwe Anita -, het was geen verrassing dat enkelen begonnen met het bouwen van een studio in de kelder met materialen van het Leger des Heils, waaronder vele oude matrassen die zich nog steeds achter de muren verbergen. Beginnend in 1985 als Studio Zwembad (Zwembad), vanwege bekende Amsterdamse waterproblemen, vormde de beroemde Nederlandse punkact Raggende Manne het epicentrum van de punkrock in Nederland. Het waterprobleem werd aangepakt, de plek werd hernoemd naar IJland Studio en toen het woord uit een geweldig drumgeluid kwam, ging het snel over naar een professionele studio.
2005 – REMKO SCHOUTEN
Na bijna twintig jaar als live-ingenieur van Pavement te hebben gewerkt en nog steeds in leven te zijn, vestigde Remko Schouten zich in 2005 in IJland. Zijn naam en netwerk trokken veel beroemde acts aan, maar zijn invloed was het meest significant bij het werken met Nederlandse bands zoals Bettie Serveert met wie hij had een warm cultureel huwelijk en dreef hen op naar een van de weinige Nederlandse bands die succes in de VS kenden. Jaren van piekproductie met zijn metgezel Thomas Olivier volgde, en door het digitale tijdperk te omarmen terwijl hij investeerde in oude, vertrouwde analoge attributen, overleefde IJland Studio met succes zijn weg naar het volgende decennium. Jarenlange rock & roll resulteerde in de productie van Wig Out op Jagbags van Stephen Malkmus, maar ook in de wanhopige behoefte aan een verfbeurt en een nieuw tapijt. Dit leidde tot een volledig opgeknapte akoestisch geneutraliseerde controlekamer, die leidde tot de bouw van een keiharde iso-cabine binnen een verbeterde opnamestudio en een mooie houten vloer, die de al bekende akoestiek versterkt. Nu heeft de opkomst van een hele nieuwe generatie indiebands in Amsterdam en Nederland geleid tot hernieuwde aandacht voor die obscure studio met die geluidsman van Pavement. Nou hey, het is niet zomaar een studio, het is IJland, en we hebben verhalen om je muziek mee te voeden.

GESPONSORD DOOR